Konferencia ajánló: Társadalmi befogadás és önkéntesség az európai sportegyesületekben

Ez a tíz európai országban zajlott kutatási projekt eleddig egyedülálló módon azt vizsgálta, hogy a részt vevő országok sportegyesületei milyen társadalmi státuszt töltenek be, az önkéntesség milyen formában és mértékben van jelen ezen szervezetek életében, működésében, illetve, hogy a sportéletnek ezek a kiemelkedő bázisai mennyire játszanak szerepet a sportolás népszerűsítésében. Azért tekinthető egyedülállónak ez a kutatás, mert a szakemberek először vették tudományos alapossággal górcső alá a sportegyesületek befogadást és önkéntességet illető strukturális jellemzőit és szabályozási mechanizmusait. Idáig is rendelkezésünkre állt ugyan valamennyi információ ezekkel kapcsolatban, azonban ez a tudáshalmaz nem volt egységes és strukturált, lévén csupán egyes európai uniós országok sajátosságaira terjedt ki, melyeket azonban nem azonos szempontok mentén vizsgáltak, és a vizsgálódások nem is fedték le az összes szóban forgó területet.    

A kutatás az Erasmus + Sport - CollaborativParnerships pályázati kiírásainak első körében került meghirdetésre. Összesen három évet ölelt fel − 2015-2017-ig tart(ott) −, és tíz országra terjedt ki: Belgiumra, Angliára, Hollandiára, Lengyelországra, Magyarországra, Németországra, Norvégiára, Spanyolországra és Svájcra. A projektben részt vevő szakemberek jelentős többsége felsőoktatási intézményi háttérrel rendelkező kutató volt. A konzorcium vezetője a Dél-Dániai Egyetem volt, a Magyarországon zajló feladatok koordinátora pedig Dr. Perényi Szilvia egyetemi adjunktus, aki a projekt első időszakában a Debreceni Egyetem, majd 2017-től kezdődően a Testnevelési Egyetem képviseletében reprezentálta hazánkat.

A kutatás során az egyes országok szakemberei egymás között megosztva a feladatokat tudományos igényességgel vizsgálták az országok sportirányítási, sportszervezeti sajátosságait, beleértve a törvényi szabályozás elemzését; azt, hogy a sportegyesületekben mekkora hangsúlyt kap az önkéntesség integrálása és a befogadás; milyen irányelvek mentén történik ennek a  dimenziónak a beágyazása a szervezetek működésébe és hogyan történik ennek gyakorlati megszervezése; hogyan kapcsolódik össze az önkéntesség és a befogadás a humánerőforrás egyéb szervezési és irányítási kérdéseivel; illetve általában mi mondható el a humánerőforrással való ellátottságról és a finanszírozás jellemzőiről; továbbá feltárták a bevált, jól működő gyakorlatokat, amelyek példaként szolgálhatnak más nemzetek számára is.   

A projekt egy, a kutatás eredményeit Brüsszelben, illetve országonként bemutató konferencia sorozattal zárul, melynek magyarországi állomása a november 30-án megrendezésre kerülő esemény, amire mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők.

 

A projektről itt olvashatsz részletesen magyar nyelven:

http://www.tf.hu/sportegyesuleti-kutatas


Itt pedig a projekt angol nyelvű weboldalát találod:

http://www.sdu.dk/SIVSCE

 

Forrás: http://www.tf.hu/sportegyesuleti-kutatasKedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom