MASZ Sportegészségügyi Konferencia beszámoló: Sportkórházi hírek

Kiss-Polauf Marianna Sportorvosi aktualitások, sportkórházi hírek címmel megtartott információs szösszenete számos alapvető fontosságú tudnivalót tartalmazott, úgyhogy sportolók, edzők, érdemes figyelmesen olvasnotok az alábbi összefoglalót.


A doktornő elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sportkórház − hivatalos nevén Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) − elköltözött korábbi székhelyéről, szolgáltatásai a 1113 Budapest, Karolina út 27. szám alatt érhetők el. Jelenleg a B épületben a szakrendelők találhatók meg, míg az A épület a labornak, a gyógytorna szolgáltatásnak, illetve az osztályos ellátásnak ad otthont. Az ellátási rend változatlan − a doktornő kiemelte, hogy a költözést egyetlen nap kiesés nélkül abszolválták a Sportkórház elkötelezett munkatársai −, kizárólag a fogászati rendelést, illetve a röntgen szolgáltatást nem sikerült egyelőre újraindítani. Az építési munkálatok előreláthatóan 2019 elejére fejeződnek be, így az OSEI stábja akkortól teljesen birtokba veheti új otthonát.  

Kiss-Polauf Marianna hangsúlyozta, hogy a versenyengedély megszerzése és az engedélyezéshez szükséges orvosi vizsgálat egyetlen, 4-6 órát felölelő alkalomba belesűríthető, vagyis ebből a célból elegendő egyszer ellátogatni a Sportkórházba. Ez a tény minden sportoló számára kedvező, különösképpen a vidéken élők számára, akiknek így jóval egyszerűbb a lebonyolítás, és kevesebb időt vesz igénybe, mintha több napra lenne szükség.

Bejelentkezni a 06-1/488-61-20-as telefonszámon lehet.

A további résztelekről itt lehet tájékozódni:

http://www.osei.hu/index.php/component/content/article.html?id=13

 

Az előadó arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy Sportkórház működtet egy diszpécser szolgálatot a kiemelt élsportolói keret tagjai számára. Ezen az ingyenesen hívható telefonszámon az atléták 0-24 órában kérhetnek segítséget bármilyen felmerülő egészségügyi probléma esetén. Lényeges funkciója ennek a szolgáltatásnak, hogy munkatársai nagyfokú hatékonysággal szervezik meg az ellátást, hiszen az egyedi igényektől függően soron kívüli időpontot biztosítanak, egyéni betegutat terveznek, rövid határidőre is biztosítják a vizsgálat(ok) lebonyolítását és garantálják, hogy olyan orvosok kezébe kerülnek a sportolók, akik tisztában vannak az élsportolói igényekkel, vagyis példának okáért naprakész információkkal rendelkeznek a doppingnak minősülő hatóanyagokról, és ennek megfelelően végzik a kezelést.

Az ingyenesen hívható telefonszám: 06-80-566-366

A diszpécser szolgáltatás bemutatása:

http://www.osei.hu/valogatott-kereteket-ellato-szolgalat/osei-call-center.html

 

Elhangzott az előadáson az is, hogy sajnálatos módon a Sportkórházban található teljesítménydiagnosztikai labor kihasználtsága nem teljes, holott nagyjából tizenötszörösére  emelkedett a térítésmentesen elvégezhető vizsgálatok száma. Ez azt jelenti, hogy jóval több embernek és jóval többször van lehetősége arra, hogy rendszeresen − minimum évente egyszer vagy kétszer, de sűrűben is lehetséges, sőt ajánlott − részt vegyen ezen a felmérésen, és objektív értékelést kapjon teljesítményéről, mint ahányan és amennyiszer ezt a szolgáltatást jelenleg igénybe veszik. Az objektivitás kulcsszó, emelte ki az előadó, hiszem a műszeres mérés többletértéke éppen abban rejlik − bár nem helyettesíti a szakemberek által végzett fizikai vizsgálatot −, hogy számszerű adatokat rendel az egyes fizikai paraméterek és teljesítménydimenziók mellé. Ennek köszönhetően a sportoló megéli azt, hogy legális, elfogadott módszerek segítségével hatékony teljesítményfokozás érhető el, nem beszélve arról a korántsem elhanyagolható aspektusról, hogy amennyiben egy sportoló rendszeresen ellenőrizteti fizikai állapotát, azzal sokat tesz annak érdekében, hogy nagymamaként/nagypapaként is jól aludjon.

A teljesítménydiagnosztikai felmérésről itt olvashattok részletesen:

http://www.osei.hu/valogatott-kereteket-ellato-szolgalat/teljdiaglabor.htmlKedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Bővebben  Elfogadom